Nápověda:Náhled

Když provádíte větší úpravu, nemusíte stránku ukládat uprostřed rozdělané práce, abyste si prohlédli, jestli bude vypadat tak, jak byste chtěli. K tomu využijte tlačítko Ukázat náhled. Nachází se pod editačním oknem vedle tlačítka Uložit změny. Po jeho stisknutí se Vám ukáže stránka v takové podobě, jak bude vypadat po vašich změnách, ale bez jejího uložení.

Doporučuje se před uložením stránky použít náhled. Můžete tak zkontrolovat stránku před uložením a zjistit, zda v ní nejsou nějaké chyby. Náhled zobrazuje také podobu shrnutí editace, kterou můžete rovněž zkontrolovat.

VýhodyEditovat

  • Vyhnete se mnohonásobnému ukládání,
  • snižuje se riziko editačního konfliktu,
  • ostatní uživatelé mohou snáze zkontrolovat provedené změny,
  • udržuje se přehlednější historie stránky,
  • méně se zatěžuje server Wikislovníku.

Kdy se hodí ukládatEditovat

V některých případech naopak může být uložení vhodné. Např. před přesouváním, rozdělováním nabo slučováním rozsáhlých oddílů stránky. V takovém případě to může pomoci s lepším znázorněním provedených změn v porovnání verzí stránky. Protože však Wikislovník pracuje zpravidla s krátkými, zato striktně strukturovanými sekcemi a hesly, jsou zde takové situace velmi vzácné.

Vyjímečně se může stát, že provedené změny nedokáže náhled správně zobrazit. To se může týkat třeba ojedinělých případů editace šablon.

NastaveníEditovat

V osobním nastavení na stránce Editace si můžete nastavit, zda se má při první editaci automaticky zobrazit náhled a zda se má zobrazovat nad nebo pod editačním oknem. Také můžete zvolit rychlý náhled.